trešdiena, 2012. gada 8. februāris

Knupīštermometri jeb Termoknupīši

Pirms iegādājos termoknupīti un to izmēģināju, likās, ka tas ir ideālākais termometrs kāds varētu būt.. mazais taču ņem knupīti un sūkā.. un, ja pa to laiku tiek izmērīta temperatūra - ideāli.. bet, protams, ka tā nebija..

Bet nu visu pēc kārtas.. izmēģināju termoknupīti- Janosch by beurer modeli JFT 20..
 
Janosch by beurer modelis JFT 20
Foto : beurer.com

Lai arī nekur īsti neatradu, ražots Vācijā, vismaz firma ir no Vācijas. Pirmais, ko instrukcijā meklēju bija, cik precīzs ir termometrs. Biju dzirdējusi, ka ir daži ar grāda precizitāti, kas gandrīz nepasaka neko.. Ar šo ir interesanti, citēju "Mērījuma precizitāte: +/- 0.1 grāds rezervuārā ar ūdeni no 35 grādiem līdz 42 grādiem apkārtējās vides temperatūrā 22 grādi". Jauki, bet tur ir vēl teikums, citēju "Noteiktos apstākļos termometra-knupīša rādījumi var atšķirties no faktiskās bērna ķermeņa temperatūras (par 0.3-1 grādam)." Tātad ļoti iespējams, ka rādījums būs ļoti neprecīzs, it īpaši, ja bērns elpos caur muti, un arī raudāt bērnam nevajadzētu. Man gan šķiet, ka tieši raudāt bērns varētu, ja tam ir temperatūra, un tieši tādā situācijā visvairāk gribas zināt kāda ir temperatūra.. Vēl, kas likās aizdomīgi, ka knupīti mutē nepārtraukti jānotur 5 minūtes.

Kā jau pie jaunas lietas, gribējās to izmēģināt. Pie reizes sapratīsim, cik tad ir temperatūra un tā. Pirmā reize mums un mazajam aiziet diezgan mierīgi. Skaidrs paliek, ka 5 minūtes nepārtraukti sūkāt knupīti, ir ļoti ilgs laiks. Aizdomājos arī, ka nereti knupīša gala forma ir būtiska, ka mazais parasti ņem viena veida knupīšus, un nekur pat nebija parādīts kāds tad īsti ir knupīša gals. Kaut arī mēs ikdienā lietojam knupīti ar savādāku galu, nekādus lielos protestus tai virzienā nemanīju. Un vēl tak ir lateksa vai silikona reizēm svarīgi.. Arī mājas lapā skatoties nav dažādu variantu knupja galu un materiālu.
Aptuveni šāds un silikona
ir termoknupīša knupja gals
Foto : sophiethegiraffe.eu

Uztaisījām potes un radās vēlme tiešām zināt, cik tad mazajam temperatūra, jo likās tāds kā sasvīdis un nemierīgs. Un saskāros ar to, ka mazajam to knupi dabūt mutē nemaz nav tik viegli, kur vēl noturēt to tajā uz 5 minūtēm.. mēlīti kūļāt, kūļāja knupi laukā un (neuzņēmu) šķiet maksimums 2 minūtes var noturēt knupi mutē, kad mazais raud. Cīnījos, lūdzos, biju izmisumā.. līdz sapratu, ka nekas jau nemainīsies, ja uzzināšu, cik viņam ir temperatūra tagad vai vēlāk, un liku termoknupīti malā. Aprunājāmies, nomierinājāmies varbūt arī uzēdām un laidāmies jau miegā, kad nolēmu pamēģināt vēlreiz. Knupi noturēt mutē izdevās, kad jau acis ļoti krita ciet uz miegu, bet vēl nečučēja. Par laimi nezinu kāds mazais ir tad, kad viņam ir augsta temperatūra, kad to tiešām būtu svarīgi zināt, bet šķiet, ka mierīgi aizmigt un čučēt, lai iedotu viņam izmērīt termoknupīti - nedomāju. Mazajam starpcitu ir 5 mēneši. Varbūt +/- citā vecumā ar to visu ir savādāk, bet nedomāju, ka daudz atšķirīgāk. Nav mazajam viegli vienā pozā, vai ar kko vienu mutē pabūt 5 minūtes pēc kārtas.

Interesanti ir termometra tīrīšana, esot jālieto kkāds dezinfekcijas līdzeklis. Droši vien aptiekās zinās, ko vairāk, bet es cenšos pēc iespējas ātrāk vienkārši noskalot ar siltu/karstu ūdeni. Nav arī minēts cik ilgi var lietot vienu termometru. Knupīši piemēram ir jāmaina ik pēc 1-2 mēnešiem. Ja termometrs ir līdzīgas struktūras, tad arī laikam jāmaina būtu ik pēc kāda laika. Kāda? Tas gan nav minēts instrukcijās. Lasīju kādā citā sakarā, ka higiēnas preces nav ieteicams lietot ilgāk par 12 mēnešiem.

Vēl kādā no reizēm izdevās iedot paspēlēties ar savu roku un padziedāt dziesmiņas, kas novērsa mazā rociņas no mēģinājumiem izņemt termoknupīti. Kas ir pretrunā ar manu pārliecību, ka nevajag novērst bērnam uzmanību no tā, ko ar viņu dara. Un arī nenovērsa no situācijām, kad mute bija plati vaļā no pārsteiguma vai kā savādāk un termoknupīts vairs nebija mutes siltuma apņemts vai vienkārši izkrita, jo to vairs neturēja.

Pāršķirstīju 2012. gada janvāra "Mans Mazais" un atcerējos/atkal ieraudzīju, ka tajā bija termometru ieteikumi. Nebija man svarīgo 2 lietu - laiks un precizitāte katram. Nemaz nerunāsim par kaut kādu vairāku izpēti ar tiešām mazu bērnu, kur tad arī parādītos interesantas atšķirības nevis pliki fakti no aprakstiem. Aizdomājos, ka arī katrs veids ir jāpalieto kādu laiciņu - vismaz nedēļu. Un varbūt pēc kāda laiciņa vēlreiz jāpamēģina - atklātos kāda iepriekš neredzēta šķautne.

Raksts atgādināja arī, ka domāju, ka varēšu termoknupīti atļaut viņam sūkāt, kamēr pats izvēlēsies to izmest. Bet instrukcijā rakstīts, ka jāņem ārā pēc pīkstieniem un nav jāļauj to bez vajadzības zīst. Un tad man uz to midzināšanu sanāk ņemt ārā un likt iekšā atkal citu knupīti..

Var izmērīt arī kamēr mazais guļ.. sākumā gan neparko negribēja vērt vaļā mutīti.. var arī pamosties no nepārtrauktā signāla, kad ir gatavs.. to nevar izslēgt un tad paskatīties mērījumu.. vispirms jāpaskatās un tad var izslēgt..

Cena - pirkts Rimi uz nelielām atlaidēm - 6.49Ls

Mani ieteikumi ražotājiem - samaziniet laiku līdz minūtei maksimums divām. Ja vien iespējams, ļaujiet pateikt, ka tagad knupis ir ārā no mutes un iepauzēt mērījumus. Tādā veidā pēdējā minūtē izrauts termometrs neapstāsies pie 36.0 un nebūs jāsāk viss no sākuma.. Iespējams vajag arī dažādu materiālu un knupju galus. Iespēju izslēgt skaņu, kā pasakot, jā dzirdēju Tevi, un tad nolasīt mērījumu klusumā un bez stresa, ka tā skaņa var uzmodināt vai kā savādāk traucēt mazajam.

Secinājums - Meklēju vēl savu ideālo bērnu termometru, kura mērīšanas precizitāte būtu pietiekama un laiks atbilstošs bērna būtībai. Otreiz vairs termoknupīti nemēģināšu - grūti noturēt vietā un no higiēnas viedokļa varētu būt pārāk bieži jāmaina. Mērīšanas iespējama pa lielam, kad mazais guļ.

Instrukcija
Ja kādam kādreiz ir nepieciešamība. Tad šeit ir termoknupīša instrukcija.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru